• Hjem
  • Om oss
  • Bøker
  • Bilder
  • Lenker
  • Kontakt oss
  • Bli medlem
  • Søk
Menu

Hitra historielag

  • Hjem
  • Om oss
  • Bøker
  • Bilder
  • Lenker
  • Kontakt oss
  • Bli medlem
  • Søk

Siste innlegg:

Featured
May 1, 2024
Ærespris til Arnfinn Aune
May 1, 2024
May 1, 2024
Apr 28, 2024
Kulturprisen til historielaget!
Apr 28, 2024
Apr 28, 2024
Apr 25, 2024
Trollheimen Handel, Knarrlagsundet
Apr 25, 2024
Apr 25, 2024
Apr 25, 2024
Butikken til Johs. Breivoll
Apr 25, 2024
Apr 25, 2024
Mar 31, 2024
Utkantbutikkene som forsvant
Mar 31, 2024
Mar 31, 2024
Jan 5, 2024
Oppdrettspioneren Arne Ratchje
Jan 5, 2024
Jan 5, 2024
Nov 27, 2023
Historien om ungdomshuset i Tranvikan
Nov 27, 2023
Nov 27, 2023
Nov 7, 2023
Bilder fra medlemsturen til Stora og Vedøya.
Nov 7, 2023
Nov 7, 2023
Apr 26, 2023
Portrett av en skytterveteran.
Apr 26, 2023
Apr 26, 2023
Jan 25, 2023
BEKKNESSET – husmannsplass under Dolm prestegård i ett hundre år
Jan 25, 2023
Jan 25, 2023
"Ansnes" ved kaia på Gjøssøya i Kvenværet.

"Ansnes" ved kaia på Gjøssøya i Kvenværet.

"Ansnes" ved kaia på Gjøssøya

April 24, 2018

Dette er m/k Ansnes ved kaia på Gjøssøya. Båten gikk i fast rute for Fosen Trafikklag i perioden 1964 til 1984 da ruta ble lagt ned. «Ansnes» tilhørte Karl Fjeldvær fra Ansnes og fraktet varer til et vidt område, blant annet Ytre Kvenvær. Bildet er tatt i sommersesongen for begge sønnene til Karl er med som mannskap. Både Tor Anton og Sven Amund hadde fast sommerjobb som mannskap og drev også med pussing av båten. Bildet er trolig tatt i slutten av 1970-åra.

Karl Fjeldvær var en allsidig kar, skipperen som drev fraktefart i Midt-Norge. Han var lakseoppdretter og han arbeidet med krabbe. Her fra HitraMat sitt anlegg.

Karl Fjeldvær var en allsidig kar, skipperen som drev fraktefart i Midt-Norge. Han var lakseoppdretter og han arbeidet med krabbe. Her fra HitraMat sitt anlegg.

Det er Tor Anton som kjører vinsjen, rederen sjøl, Karl Fjeldvær, sørger for at de riktige varene blir losset. På kaikanten står Sven Amund sammen med hytteeier Willy Refsnes på Gjøssøya. Arne Rognvik (d. 2009) var ekspeditør på kaia og han og kona Oddlaug Skåren Rognvik (d. 1994) var både poståpner og de som drev butikken på Gjøssøya. Rognvik var alltid på plass på kaia når rutebåten kom. Damen til venstre på bildet er kona til Willy Refsnes, Elisabeth Refsnes.

Sven Amund Fjeldvær er vår kilde, og han kommenterer bildet: 
-En traktor står på dekk, ja, man kan godt si at vi fraktet stykkgods, og særlig om sommeren når det var stor aktivitet i Kvenværet og områdene omkring; Monsøya, Grefsnesvågen, Kvenvær, Gjøssøya og Risøya (Ytre Kvenvær). Isak Hegerberg var den siste som drev butikk og fiskemottak utpå øyene. Han holdt butikken på Monsøya gående til 1983 da han flyttet sin virksomhet til Stene. Da var også grunnlaget for rutebåten borte.

-«Sjølen» var alltid behjelpelig med å frakte gods til alle som spurte, og det var ofte vi bare la båten opp til en bergknatt for å løfte på land utstyr/materiell. Tor Anton og Karl bygde også mange private kaianlegg i område sent på 1970-tall og tidlig 1980-tall. Tor Anton hadde erfaring da han hadde jobbet hos Jernbeton i Trondheim som forskalingssnekker.

Sven Amund var i kontakt med Nils Rognvik som er sønn av Oddlaug og Arne Rognvik. Nils mente anledningen (bildet) er at traktoren om bord i «Ansnes» tilhørte Arvid Vold, som i sin tid drev et lite gårdsbruk på Gjøssøya. Nå skulle traktoren fraktes til Kvenvær. Elisabeth og Willy Refsnes kjøpte småbruket etter Arvid Vold slik at dette er i samband med rydding på plassen. Bygningsvarene er til oppussing av huset som Willy Refsnes kjøpte.

ms Ansnes på Gjøssøya.jpg

 «Ansnes» ble senere brukt i oppdrettsvirksomheten til Karl Fjeldvær og sønnene, Fjeldværs Fiskeoppdrett AS i Kvenvær. De begynte allerede i 1982 med torskeoppdrett og fra 1984 ble det laks. «Ansnes» fungerte som arbeidsbåt, ja, til og med som slaktebåt, hvor de dro rundt og bløgget fisk på flere anlegg. Laksen ble fraktet til Dolfisk AS ved Hopsjø for pakking.

De siste årene før «Ansnes» ble solgt til Terje Bremvåg fra Dolmøy, drev Karl Fjeldvær med forskjellige slepe-oppdrag for blant annet SINTEF, (sensorer for oljeutbygging på Haltenbanken) og Statens Vegvesen (ved grunnundersøkelser for bruer og ferjeleier mv).

(Kilde: Hitra-Nytt, Sven Amund Fjeldvær og Willy Refsnes)

Dette er fra den aller første ferjeturen med M/F "Hitraferja" som var helt ny da sambandet Sandstad - Storoddan (Hemne) ble åpnet i mars 1964. Den som kjøpte billett nr 001 var Lars Aalmo. 

Dette er fra den aller første ferjeturen med M/F "Hitraferja" som var helt ny da sambandet Sandstad - Storoddan (Hemne) ble åpnet i mars 1964. Den som kjøpte billett nr 001 var Lars Aalmo. 

Merkeåret 1964

March 06, 2018

Hitra opplevde en revolusjon på samferdselsområdet etter sammenslåinga av de fire kommunene i 1964.  Fosen Trafikklag sine rutebåter hadde i mange år gått trofast mellom Trondheim og mange anløpssteder rundt Hitra. Det samme hadde Mørebåtene gjort i en årrekke. Passasjerer, varer av alle slag, redskap og alle hjelpemidler som måtte til i jordbruk og fiske ble sendt med rutebåtene. Fisk ble fraktet til byen, likeså levende dyr som skulle til slaktehuset. Båtene hadde sine faste anløpssteder, det var mange steder ikke bygd vei og varene måtte komme sjøveien. Melk som ble produsert på gårdene på Hitra, ble transportert i spann med båt eller melkebil til kaiene der fraktebåter brakte melkespannene til meieriene på Ørland eller i Hemne. I øyområdene i Kvenvær gikk m/s ”Ansnes” i rute med passasjerer og varer helt fram til 1984.

Det er festdag på Sandstad, mars 1964. Masse mennesker, busser og biler og det er flagg som vaier. Det er åpningsdag for det nye fergesambandet mellom Sandstad og Storoddan i Hemne. Den nye "Hitraferja" ligger flaggprydet i fergeleiet. Aunøya i…

Det er festdag på Sandstad, mars 1964. Masse mennesker, busser og biler og det er flagg som vaier. Det er åpningsdag for det nye fergesambandet mellom Sandstad og Storoddan i Hemne. Den nye "Hitraferja" ligger flaggprydet i fergeleiet. Aunøya i bakgrunnen til høyre. (Foto Sten Strøm. Bildets eier Bjørn Strøm)

Bryllup Børøsundet 1906

Bryllup i Børøysundet 1906

March 05, 2018

Dette gamle bildet er fra Børøysundet, fra bryllupet til Johanna Olsdatter Wahl og Sten Gunerius Gabrielsen i september 1906. Det er for gammelt til at du finner mange kjentfolk, men noen forfedre kan nok finnes. Det artige er at det fins en egen tekst med navna på de som er på bildet. Vi har fått låne bildet av Steinar Børøsund.

I første rekke f.v. sitter Kristian P. Utsetø, Marie O. Karlsen, Kristian G. Børøsund, Arne P. Utsetø, Knut A. Børø, Emil A. Børø, Rudolf J. Børø, Olaf O. Børøsund, Elias J. Børø, Elfrida K. Nøstvik og Netta Eriksen Børøsund (Osen).

Andre rekke, knestående, f.v. Anna Benjaminsen Wedø, Olga Danielsdtr Børøsund, Emilie J Andresen, Anna J. Andresen, Karoline G Børøsund, Johanna A Børø, BRUDEPARET, Guri L Strand, Johanna Eriksen Børøsund (Osen), Gitte A Sandstadøra, Gudrun O Wahl, Alma Eriksen Børøsund (Osen), Brynhild L Strand, Molla L Strand, Anna J Børø og Hans Richter Strand. (Hunden Bruduljus ligger foran Olga D Børøsund, helt t.v.)

Tredje rekke f.v. Petter Utsetø (med øksa), Dina Drågen, Sara Utsetø, Eline Børøsund, Andrea Drågen f. Stokvik, Johan S Drågen (med fela), brudens farfar Andreas Fredriksen og farmor Gunhild Fredriksen, brudgommens mormor Sofie P Børøsund, hans søster Mette Børø, Anton E. Børø med Agnes, Lars Strand med Aasta, Paul Eriksen med Edvin, Marianne Utsetø, Maren-Anna Eriksen, Julianne (sic), Johan E. Børø med Johanna. (bak Lars Strand står hustruen Olaug).

Fjerde rekke f.v. brudens far Ole A. Wahl, Anne A. Karlsen med Arvid, Kasper Utsetø, Ole Karlsen med Aslaug, Hans Petter Fines og Ola Rottem.

Bakerst f.v. brudens mor Oline Wahl, Sigurd P. Utsetø, Johan G. Børøsund, brudgommens bror, Ove O. Børøsund, Eline Eriksen Børøsund (Osen), Daniel G. Børøsund, brudgommens bror med hustru Stine Olsdtr (delvis skjult bak), skredder Brettel Jakobsen, Ludvig O. Aune (Kasperaune). (Kilde: Asbjørn Strand)

Newer / Older
Back to Top

Leder i Hitra historielag, Lars Erik Strand Vitsø
Copyright © Hitra historielag | 2018