ÅRSMØTE I HITRA HISTORIELAG 2022 - årsberetning

Torsdag 31. mars kl 19.00 på Kystmuseet.

Ordinære årsmøtesaker med valg.

Enkel servering.

Vel møtt! Styret                                                                           

Jfr. kunngjøring av årsmøtet i lokalavisa HF + på egen nettside og FB.

Sakliste:

1.     Godkjenning av innkalling.

2.     Valg av møteleder og referent.

3.     Valg av to personer til å signere protokollen.

4.     Styrets årsberetning

5.     Revidert regnskap for 2021

6.     Fastsettelse av medlemskontingent for 2023

7.     Valg - valgkomiteens framlegg.

8.     Arbeidsoppgaver 2022

9.     Skarvsetta 2022

11.  mars 2022                                                         Svend Sivertsen/styreleder

 

Årsberetning 2021 til årsmøte i Hitra historielag

Årsmøtet på Kystmuseet, 31. mars 2022.
Aktiviteten i Hitra historielag har også gjennom 2021 vært preget av pandemien/koronasituasjonen. Aktiviteten har vært liten. Det ble gjennomført fire styremøter + årsmøte i mai.
Laget inviterte til Hopsjø-treff og avtalte guiding med Arve Fjeldberg, men vi traff på den verste nedbørsdagen i hele 2021 og frammøtet ble så dårlig at vi måtte avlyse det hele.

FB-sida til historielaget burde vært brukt mer for å nå ut med informasjon, bilder og artikler. Dagens leder er dårlig på FB, og her burde en person med bedre kjennskap til hvordan FB kan brukes og utnyttes få ansvar. Her ligger stort potensial for å skape mer oppmerksomhet om laget, om saker og hvordan vi arbeider. Her kan vi henvise til egen nettside med artikler og bilder. På nettsida fins også de fleste utgavene av Skarvsetta digitalisert, hvor leseren kan bla i disse utgavene. Lagets nettside burde kunne benyttes til å presentere gamle artikler og bilder. Nettsida www.hitrahistorielag.no har nå en bildebase med ca. 1500 lokale, private bilder. Gamle bilder er populært stoff. Her kan flere delta.

Samarbeid med Kystmuseet
Kystmuseet stiller sine lokaler til disposisjon for historielaget. Møter har blitt avholdt der. Venneavtalen mellom historielaget og Kystmuseet fungerer bra og gir fordeler for begge parter. Merk at historielagets medlemmer gis gratis adgang til arrangementer i Kystmuseets regi. Historielagets medlemmer kan tilføre Kystmuseet lokalkunnskap og info når prosjekter skal gjennomføres.
Gamle stedsnavn, - mens det ennå er tid og det er noen som fortsatt kjenner til gamle stedsnavn i kretsene, er det viktig å få registrert og avsluttet prosjektet gjennom samarbeid mellom Kystmuseet og historielaget.  

Publisering på nett
Egen nettside: www.hitrahistorielag.no skulle gjerne ha vært brukt mer.
Noen få sender oss bilder som kan legges ut, men det er ikke mange. Korte artikler med eller uten bilder burde kunne presenteres i større antall enn nå.
På FB-sida kan medlemmer etterlyse navn (få svar på hvem, hva, hvor, når) osv. Alle som har gamle bilder, kan legge ut disse på FB-sida. Det beriker samlingen som vi får skapt på denne måten. Historien blir fyldigere.

Regnskap 2021 - økonomi
Historielaget har god økonomi. Laget fikk i fjor kr 7.400 fra Hitra kommune til driftstilskudd/kulturformål. Kr 1.642 fra Norsk Tipping (grasrotmidler) og kr 8.158 fra Landslaget for lokalhistorie.
Det er likevel medlemskontingent som er lagets hovedinntektskilde. Den utgjorde i 2021 kr 62.800.
Utgivelse av årboka «Skarvsetta» er den største utgiftsposten, førtrykk og trykk der 50% av produksjonskostnadene dekkes av Kystmuseet (samarbeidspartner).
Historielaget har forhandlet fram en avtale med Vindfang som hvert år sponser laget
med kr 5.000.
Laget bruker noen kroner på programvare og årlige lisenser, Squarspace og Flickr (nettsiden og bildebasen.
Kostnader med å få sendt ut årboka til lagets medlemmer begynner å bli høy, portoen har steget fra år til år, den avhenger selvfølgelig av vekta på bokpakken. Porto for å sende ut ett eksemplar av årboka 2021 kostet 88 kroner. Prisen steg til kr 90 fra 1.1.2022.
Internt på Hitra har vi etter beste evne arrangert dugnad godt hjulpet av flere trofaste medlemmer, for å kjøre ut årboka til medlemmene.
Men cirka 40 prosent av lagets medlemmer har adresse utenfor Hitra, og da må bøkene sendes pr. post.
Kasserer Edel har gjort en kjempegod jobb med medlemslister og regnskap og vil ta oss gjennom dette i egen sak. Revisor Helge Strøm har revidert og godkjent årsregnskapet.

Mange medlemmer
Laget har en relativt stabil medlemsmasse som betaler sin årskontingent. Noen faller ut av naturlige årsaker, men nye kommer også til. Ved utgangen av året hadde vi registrert 251 medlemmer som hadde innbetalt kr 62.800. Flere hadde også forhåndsbetalt for 2022 med til sammen kr 30.000.
Noen går inn på nettsida vår www.hitrahistorielag.no og bruker innmeldingsskjemaet som ligger der, da kommer det automatisk e-post eller melding til laget.
På nettsida er alle nødt til å fylle ut navn, adresse, e-postadr og telefonnr. E-post er viktig da kassereren sparer store beløp i porto hvis hun kan sende ut krav og purringer på medlemskontingent pr. e-post.
Årsmøte for 2020
Årsmøtet ble avviklet 25. mai 2021 på Kystmuseet. Ordinære årsmøtesaker ble behandlet.
Årsregnskapet ble godkjent av revisor Helge Strøm.  

Årboka «Skarvsetta 2021»
Utgivelsen av årboka er det største enkeltprosjektet for historielaget. I fjor hadde vi heller ikke lagt opp til noe spesielt tema. Vi inviterte medlemmer til å komme med bidrag.
Årboka blir til gjennom tett samarbeid med Kystmuseet der alle kostnader med produksjonen deles 50-50 mellom historielaget og Kystmuseet. Mye arbeid ligger bak, og redaktørene har gjennomført en rekke arbeidsmøter. Det endte med ei interessant årbok på 144 sider.
Årboka 2021 ble lansert på en samling på Kystmuseet sist i november.

Styrets sammensetning i året 2021
Leder/sekr.: Svend Sivertsen 
Nestleder: Bernt Fjeldvær
Kasserer: Edel Øyen Myhren
Styremedlemmer:
Perly Helsø, Stig Strøm Sæther, Lars Erik Strand Vitsø, Geir Mosand og Hans Jakob Farstad, (Kystmuseets representant i styret, valgt av Kystmuseet).
Varamedlemmer: Sonja Skaget, Astrid Mortensvik og Kolbjørn Bekkvik (har trukket seg).
Varamedlemmene har vært innkalt til styremøtene.

Hitra, 1. mars 2022
Med vennlig hilsen
for styret i Hitra historielag 
Svend Sivertsen / leder