Årsmøte i Hitra historielag

Hitra historielag gjennomførte et vellykket årsmøte i Kystmuseets lokaler. Det ble framvisning av et klipp knyttet til Hitra-aksjonen, som det nå er 50 år siden. I tillegg ble årsmøte-sakene behandlet, og det ble god tid til diskusjon og kaffeprat.


Årskontingenten 2025

Noen har spurt etter giro for å betale medlemskontingenten til Hitra historielag for 2025. Det lå ingen giroblankett innlagt i årboka for 2024. I løpet av den nærmeste tida vil alle medlemmer få tilsendt giro på kr 250 i posten eller per e-post. Der går det tydelig fram at kontingenten gjelder for 2025.

Skulle det være noen som mener de har betalt årskontingent for 2024, og ikke mottatt årboka før jul, så kan dere ta kontakt med historielaget via skjema KONTAKT OSS i toppen av denne sida.

Årsmøte 21. mars 2024

Hitra historielag holder sitt årsmøte på Kystmuseet TORSDAG 21. mars kl 19.00

I tillegg til årsmøte blir det også hentet fram noen godbiter fra Kystmuseets videoarkiv. Servering av kaffe og kaker.

Saker til årsmøte må sendes inn senest 14. mars.

Interessert i årboka 2024?

Den nye årboka til historielaget er nå ferdig og sendt ut til alle medlemmer. Skarvsetta 2024 ble en fyldig utgave på ca 150 sider med variert stoff og mange bilder. Mange spennende historier.

Alle som har betalt medlemskontingent for 2024, får årboka gratis. I år ligger ingen innbetalingsgiro for nytt medlemskap med i boka. Innbetalingskort for medlemskap 2025 blir sendt ut på e-post , eller per post..

Ønsker du å kjøpe årboka, så er dette mulig i museumsbutikken på Kystmuseet og ved utsalget på Hurtigbåtterminalen på Sandstad. Boka koster kr 250, det samme som ett års medlemskap i Hitra historielag koster. Vi anbefaler medlemskap.

Gå inn på “Bli medlem” i toppen av denne sida. Enkelt og greit.

TREFF med Hitra historielag - 17.sept

Hitra historielag inviterer til TREFF på Stora og Vedøya søndag 17. september.

Avreise fra marinaen på SÆTRA v/ Hitra Bygg & Betong kl. 11.00.
Kystmuseet sørger for transport med sine båter.
Arnfinn Storø, som er født og oppvokst på Stora, vil stå for omvisningen.

Historielaget ordner med kaffe, men ta med kopp og mat slik det sto på invitasjoner i gamle dager. Selvfølgelig er treffet gratis for historielagets medlemmer.

BLI MED DU OGSÅ - VELKOMMEN TIL STORA OG VEDØYA

God aktivitet i Hitra historielag

Årsmøtet i Hitra historielag (28. mars 2023) ble presentert for en årsberetning som viste god aktivitet og en trygg økonomi. Lars Erik Strand Vitsø fortsetter som leder.

Historielaget arrangerte blant annet åpent «treff» på Hemnskjela sist sommer. Der er det mange krigsminner, og det ble omvisning i bunkersene og historien fra krigens dager ble fortalt. Under sommer-Fillan hadde laget stand sammen med Kystmuseet, og i meierisalen har det vært flere foredrag, blant annet om utvandringa til Amerika.

Laget har en egen Dolmgruppe ledet av Svein Bertil Sæther, som har utført mye praktisk arbeid ved Dolm, tatt vare på naturmangfoldet og lagt til rette med stier og traseer i Åkervika. Et spennende og interessant område er gjort tilgjengelig, og mange både turister og fastboende, har funnet dette flotte turområdet attraktivt.

Historielaget har egen Facebook-side og nettside der det legges ut bilder og gis informasjon fra laget. Folk flest oppfordres til å benytte sida for å se mange gamle bilder av steder og personer med korte historier knyttet til. Nettsida har adresse: www.hitrahistorielag.no På FB-sida kan alle bidra med historier og bilder.

Samarbeidet mellom historielaget og Kystmuseet er godt, og det er felles interesse å dele kunnskap og informasjon om historia vår. Årboka «Skarvsetta» som kommer hver senhøst er også et samarbeid mellom historielaget og Kystmuseet.

Kasserer Arnt Breivoll la fram regnskapet for 2022. Det viser et relativt stabilt medlemstall rundt 270. Noen faller fra av naturlige årsaker, men nye kommer også til. Økonomien i laget er god, og årsmøtet godkjente et revidert regnskap. Laget får kommunalt tilskudd og noen sponsormidler som kommer godt med når årboka skal trykkes og sendes ut.

Arbeidet er nå i gang med forberedelsene til ny årbok, også denne gangen uten noe fastlagt tema. Folk som har historier å fortelle om personer, eller hendelser i tidligere tider, oppfordres til å skrive ned disse før de går helt i glemmeboka. Redaktørene Svein Bertil Sæther og Svend Sivertsen ønsker gjerne tips og innspill.

Valgene ga noen endringer i styre og stell. Perly Helsø ønsker å trekke seg tilbake. Styret består nå av:
Lars Erik Strand Vitsø (leder)
Bernt Fjeldvær (nestleder)
Arnt Breivoll (kasserer)
Styremedlemmer er Astrid Mortensvik, Stig Strøm Sæther, Edgar Østreim, Otto Raum Eide (ny) og Hans Jakob Farstad (Kystmuseets representant).
Varamedlemmer ble Gunnar Andresen, Torfinn Stub og Sonja Skaget.
Til ny revisor etter Helge Strøm ble valgt Knut Inge Strøm.
Til valgkomite ble valgt Anne Vollan (leder), Svend Sivertsen og Magne Eriksen.

 

ÅRSMØTE I HITRA HISTORIELAG 2022 - årsberetning

Torsdag 31. mars kl 19.00 på Kystmuseet.

Ordinære årsmøtesaker med valg.

Enkel servering.

Vel møtt! Styret                                                                           

Jfr. kunngjøring av årsmøtet i lokalavisa HF + på egen nettside og FB.

Sakliste:

1.     Godkjenning av innkalling.

2.     Valg av møteleder og referent.

3.     Valg av to personer til å signere protokollen.

4.     Styrets årsberetning

5.     Revidert regnskap for 2021

6.     Fastsettelse av medlemskontingent for 2023

7.     Valg - valgkomiteens framlegg.

8.     Arbeidsoppgaver 2022

9.     Skarvsetta 2022

11.  mars 2022                                                         Svend Sivertsen/styreleder

 

Årsberetning 2021 til årsmøte i Hitra historielag

Årsmøtet på Kystmuseet, 31. mars 2022.
Aktiviteten i Hitra historielag har også gjennom 2021 vært preget av pandemien/koronasituasjonen. Aktiviteten har vært liten. Det ble gjennomført fire styremøter + årsmøte i mai.
Laget inviterte til Hopsjø-treff og avtalte guiding med Arve Fjeldberg, men vi traff på den verste nedbørsdagen i hele 2021 og frammøtet ble så dårlig at vi måtte avlyse det hele.

FB-sida til historielaget burde vært brukt mer for å nå ut med informasjon, bilder og artikler. Dagens leder er dårlig på FB, og her burde en person med bedre kjennskap til hvordan FB kan brukes og utnyttes få ansvar. Her ligger stort potensial for å skape mer oppmerksomhet om laget, om saker og hvordan vi arbeider. Her kan vi henvise til egen nettside med artikler og bilder. På nettsida fins også de fleste utgavene av Skarvsetta digitalisert, hvor leseren kan bla i disse utgavene. Lagets nettside burde kunne benyttes til å presentere gamle artikler og bilder. Nettsida www.hitrahistorielag.no har nå en bildebase med ca. 1500 lokale, private bilder. Gamle bilder er populært stoff. Her kan flere delta.

Samarbeid med Kystmuseet
Kystmuseet stiller sine lokaler til disposisjon for historielaget. Møter har blitt avholdt der. Venneavtalen mellom historielaget og Kystmuseet fungerer bra og gir fordeler for begge parter. Merk at historielagets medlemmer gis gratis adgang til arrangementer i Kystmuseets regi. Historielagets medlemmer kan tilføre Kystmuseet lokalkunnskap og info når prosjekter skal gjennomføres.
Gamle stedsnavn, - mens det ennå er tid og det er noen som fortsatt kjenner til gamle stedsnavn i kretsene, er det viktig å få registrert og avsluttet prosjektet gjennom samarbeid mellom Kystmuseet og historielaget.  

Publisering på nett
Egen nettside: www.hitrahistorielag.no skulle gjerne ha vært brukt mer.
Noen få sender oss bilder som kan legges ut, men det er ikke mange. Korte artikler med eller uten bilder burde kunne presenteres i større antall enn nå.
På FB-sida kan medlemmer etterlyse navn (få svar på hvem, hva, hvor, når) osv. Alle som har gamle bilder, kan legge ut disse på FB-sida. Det beriker samlingen som vi får skapt på denne måten. Historien blir fyldigere.

Regnskap 2021 - økonomi
Historielaget har god økonomi. Laget fikk i fjor kr 7.400 fra Hitra kommune til driftstilskudd/kulturformål. Kr 1.642 fra Norsk Tipping (grasrotmidler) og kr 8.158 fra Landslaget for lokalhistorie.
Det er likevel medlemskontingent som er lagets hovedinntektskilde. Den utgjorde i 2021 kr 62.800.
Utgivelse av årboka «Skarvsetta» er den største utgiftsposten, førtrykk og trykk der 50% av produksjonskostnadene dekkes av Kystmuseet (samarbeidspartner).
Historielaget har forhandlet fram en avtale med Vindfang som hvert år sponser laget
med kr 5.000.
Laget bruker noen kroner på programvare og årlige lisenser, Squarspace og Flickr (nettsiden og bildebasen.
Kostnader med å få sendt ut årboka til lagets medlemmer begynner å bli høy, portoen har steget fra år til år, den avhenger selvfølgelig av vekta på bokpakken. Porto for å sende ut ett eksemplar av årboka 2021 kostet 88 kroner. Prisen steg til kr 90 fra 1.1.2022.
Internt på Hitra har vi etter beste evne arrangert dugnad godt hjulpet av flere trofaste medlemmer, for å kjøre ut årboka til medlemmene.
Men cirka 40 prosent av lagets medlemmer har adresse utenfor Hitra, og da må bøkene sendes pr. post.
Kasserer Edel har gjort en kjempegod jobb med medlemslister og regnskap og vil ta oss gjennom dette i egen sak. Revisor Helge Strøm har revidert og godkjent årsregnskapet.

Mange medlemmer
Laget har en relativt stabil medlemsmasse som betaler sin årskontingent. Noen faller ut av naturlige årsaker, men nye kommer også til. Ved utgangen av året hadde vi registrert 251 medlemmer som hadde innbetalt kr 62.800. Flere hadde også forhåndsbetalt for 2022 med til sammen kr 30.000.
Noen går inn på nettsida vår www.hitrahistorielag.no og bruker innmeldingsskjemaet som ligger der, da kommer det automatisk e-post eller melding til laget.
På nettsida er alle nødt til å fylle ut navn, adresse, e-postadr og telefonnr. E-post er viktig da kassereren sparer store beløp i porto hvis hun kan sende ut krav og purringer på medlemskontingent pr. e-post.
Årsmøte for 2020
Årsmøtet ble avviklet 25. mai 2021 på Kystmuseet. Ordinære årsmøtesaker ble behandlet.
Årsregnskapet ble godkjent av revisor Helge Strøm.  

Årboka «Skarvsetta 2021»
Utgivelsen av årboka er det største enkeltprosjektet for historielaget. I fjor hadde vi heller ikke lagt opp til noe spesielt tema. Vi inviterte medlemmer til å komme med bidrag.
Årboka blir til gjennom tett samarbeid med Kystmuseet der alle kostnader med produksjonen deles 50-50 mellom historielaget og Kystmuseet. Mye arbeid ligger bak, og redaktørene har gjennomført en rekke arbeidsmøter. Det endte med ei interessant årbok på 144 sider.
Årboka 2021 ble lansert på en samling på Kystmuseet sist i november.

Styrets sammensetning i året 2021
Leder/sekr.: Svend Sivertsen 
Nestleder: Bernt Fjeldvær
Kasserer: Edel Øyen Myhren
Styremedlemmer:
Perly Helsø, Stig Strøm Sæther, Lars Erik Strand Vitsø, Geir Mosand og Hans Jakob Farstad, (Kystmuseets representant i styret, valgt av Kystmuseet).
Varamedlemmer: Sonja Skaget, Astrid Mortensvik og Kolbjørn Bekkvik (har trukket seg).
Varamedlemmene har vært innkalt til styremøtene.

Hitra, 1. mars 2022
Med vennlig hilsen
for styret i Hitra historielag 
Svend Sivertsen / leder

Bidrag til årboka 2021

Da tar vi snart fatt på arbeidet med ny årbok for Hitra historielag, og har du tips og ideer, så del dem gjerne med redaksjonen. Du kan sende bidrag, foto og forslag til post@hitrahistorielag.no

Årboka 2020 klar til utsending

Styret i historielaget inviterer til “styredugnad” tirsdag 24. nov kl 19.00 på Kystmuseet.
Styremedlemmer og vara inviteres til å ta med en venn eller bekjent, til dugnad med å pakke årbøkene, adressere og sende dem ut. De nyeste medlemslistene fra kasserer Edel, viser at vi har 287 betalende medlemmer. Nesten halvparten av disse bor utenfor Hitra.

Navneetiketter er levert fra Vindfang, og bøker til medlemmer utenfor Hitra blir sendt i posten. Bøker til medlemmer på Hitra håper vi å finne en rimeligere distribusjonsløsning for. Medlemmer har anledning til å hente sin årbok etter “Lørdagstreffet” på Kystmuseet, lørdag 28. nov. kl. 14.
Tema for “lørdagstreffet” er årboka. Redaktørene ønsker forfattere av mange interessante, historiske artikler velkommen til Kystmuseet denne dagen. Der blir årboka presentert og innholdet omtalt.

En stor dugnadsinnsats blir organisert for å få årbøkene utdelt i etterkant.
Vi minner om at det er svært viktig at medlemmer som flytter/endrer adresse, melder dette inn til historielaget.

Velkommen til Kystmuseet!

DOLM-treff 2020

Vi arrangerer Dolm-treff, - en vandring på historisk grunn,
lørdag 19. september, kl. 13.00 – 15.30

Dolm – kirka og prestegården, har en lang og interessant historie.
Vi blir bedre kjent med historien og begivenhetene. Ny informativ skilting i området.
Nye stier til steder med interessant historie.
Bli med du også …

Oppmøte på Dolm kl. 13.00. (god parkering)
Kåseri v/Hans Jakob Farstad.
Vandring i prestegårdshagen og etter nye stier.
Dolm kirkeforening vil sørge for servering på låven.
Velkommen til Dolm
Arr: Hitra historielag

Gamle stedsnavn skal registreres

Historielaget og Kystmuseet skal i gang med et prosjekt som skal vare i to år. Formålet er å registrere gamle stedsnavn rundt om i Hitra kommune. Mye arbeid er gjort tidligere gjennom ulike prosjekter i regi av skole, museet og enkeltpersoner. Tiden er i ferd med å løpe ut og nå er det på mange måter siste frist for å gjøre et framstøt mens det ennå fins informanter som kjenner historien og de gamle navna.

Hitra historielag inviterer derfor til møte, mandag 29. juni 2020 kl 19.00 på Kystmuseet.

Alle hjertelig velkommen.

Vi diskuterer opplegg for registrering og er åpen for innspill og deltakelse. Håper på godt oppmøte og engasjement.

Godt årsmøte i historielaget

Historielaget gjennomførte sitt årsmøte i uka som gikk etter at det hadde blitt utsatt som følge av korona-bestemmelsene. Nå satt de frammøtte med god avstand i Meierisalen og alt gikk greit.

Årsmeldinga vitner om god aktivitet. Det er årboka «Skarvsetta» som er det største prosjektet for laget. I fjor var temaet «Hermetikkens tid», ei bok på 170 sider ble resultatet. Den tok for seg krabbehermetikken og de mange fabrikkene, noen store og mange små, som ble etablert i regionen fra den første i 1894 til den siste gikk opp i røyk i 2011. En interessant lokalhistorie er beskrevet, og den endte med at Kystmuseet har laget en større utstilling med samme tema.

Denne gangen har historielaget sett litt videre enn bare til Hitra. Krabbefabrikker i de ytre deler av Snillfjord, deler som i dag hører inn under Hitra kommune, er tatt med. Det er også et rikt antall som ble startet opp på Frøya i samme perioden.

I fjor ble det også laget en venneavtale mellom historielaget og Kystmuseet. Den gir fordeler for begge parter. Blant annet gis historielagets medlemmer gratis adgang til arrangement i Kystmuseets regi. Historielagets medlemmer kan tilføre Kystmuseet nyttig lokalkunnskap og info når prosjekter skal gjennomføres. Blant annet vil det nå bli etablert samarbeid og kunnskapsutveksling i samband med registrering av gamle stedsnavn på Hitra. Noe arbeid er allerede gjort, men nye områder skal kartlegges og navnsettes.

Bildekvelder har blitt arrangert både på Ansnes og Akset, Innhitra. Gamle bilder ble scannet eller avfotografert, og lagt inn i en etter hvert omfattende bildebase som historielaget har lagt ut på www.hitrahistorielag.no, der fins nå over 1000 bilder og tekster. Laget ønsker at enda flere skal ta med gamle bilder som måtte dukke opp og kontakte historielaget eller Kystmuseet for scanning.

På Aunøya ble det i fjor arrangert treff for medlemmer og andre som ønsket å se og høre mer om øya og den fargerike historien. Svein Bertil Sæther hadde et meget interessant foredrag for de vel 60 frammøtte. En artikkel om historien ligger på nettsida til laget.

Økonomien i laget er rimelig god. Laget mottar kulturstøtte fra Hitra kommune til drift, ellers er det medlemskontingenten som er den største inntektsposten. Den største utgiftsposten er produksjon og distribusjon av årboka. Laget har ca 300 medlemmer, der cirka halvparten bor utenfor Hitra.

Valgkomiteen hadde gjort en grundig jobb og hadde sine kandidater klar tidlig i februar, i god tid før koronaen satte inn og laget krøll. Etter årsmøtet har styret følgende sammensetning:

Svend Sivertsen, leder, ikke på valg
Bernt Fjeldvær, nestleder, valgt for 2 år
Edel Øyen Myhren, kasserer, valgt for 1 år
Perly Helsø, styremedlem, ikke på valg
Geir Mosand, styremedlem, valgt for 2 år.
Eva Strømman Røvik, styremedlem, ny, valgt for 2 år
Stig Strøm Sæther, styremedlem, valgt for 2 år
Hans Jakob Farstad er Kystmuseets representant i styret. Velges av Kystmuseet.
Varamedlemmer:
Sonja Skaget, valgt for 1 år
Astrid Mortensvik, valgt for 1 år
Kolbjørn Bekkvik, valgt for 1 år

Som lagets revisor ble valgt Helge Strøm (2 år)

 

Årsmøte i Hitra historielag 19.mai 2020

Koronatid har gjort at vi måtte utsette årsmøtet, men nå prøver vi igjen i trygge omgivelser på Kystmuseet. Årsmøte holdes tirsdag 19. mai 2020 kl 19.00.

Vi må imidlertid ta ekstraordinære hensyn ved plassering i Meierisalen for å følge retningslinjene best mulig. Vi må påse at vi plasserer oss på annethvert sete med avstand til hverandre.
Sakliste:

1.    Godkjenning av innkalling.
2.    Valg av møteleder og referent.
3.    Valg av to personer til å signere protokollen.
4.    Styrets årsberetning
5.    Revidert regnskap for 2019
6.    Fastsettelse av medlemskontingent for 2021
7.    Valg - valgkomiteens framlegg.
8.    Arbeidsoppgaver 2020
9.    Skarvsetta 2020

8. mai 2020
Svend Sivertsen
styreleder

Svar på lokalquiz – april 2020

Spørsmålene står på historielagets FB-side:

1. 1789
2. 1967
3. Arne Nilsen
4. Martin Skaaren (H) og Rolf Fjeldvær (Ap)
5. Emil Herje
6. Tor Bugten
7. Forsnes
8. 1967
9. Nils Lysø
10. 1888
11. Johan Hopsø, i 1957
12. 1973
13. Havlaks
14. Arne Ratchje
15. 1970
16. Ragna Engvik
17. Sverre Utseth
18. 1870
19. 1885
20. Anders Jektvik